Atmosphere Optics, Spectroscopy and Lasers Laboratory  LOA-SL

Praf de origine sahariana in Iasi, Bucuresti, Cluj si Timisoara ! Investigatii preliminare cu instalatii LIDAR din reteaua nationala RADO

 

Update:

Conform modelului Skiron, astazi orasele Timisoara si Cluj vor fi cele mai afectate. Incepand din aceasta seara urmeaza Iasul, iar de la noapte Bucurestiul.

link-uri prognoza:
DREAM: http://www.bsc.es/earth-sciences/mineral-dust-forecast-system/bsc-dream8b-forecast/north-africa-europe-and-middle-ea-0
SKIRON: http://forecast.uoa.gr/dustindx.php

 

Rezultate la nivel national obinute in dimineata zilei de 4 aprilie 2014 link

S-au pus in evidenta particule de praf la altitudini cuprinse intre 3 si 4 km avind concentratii estimate la 60 micrograme/metru cub, in crestere fata de zilele precedente!!!!

 

Primele urme de particule minerale de origine sahariana au fost detectate in Romania inca din data de 1 aprilie 2014. Investigatiile sunt efectuate simultan in principalele centre universitare si de cercetare din Romania aflate in reteaua RADO (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara) folosinf tehnici de teledetectie LIDAR.

 

Rezultate generale la nivel national (http://environment.inoe.ro/):

  • Straturile de praf mineral au fost de concentratie mica, in general la altitudini de peste 2 km
  • Umiditatea crescuta a favorizat formarea trecatoare de nori la limita stratului planetar si pe straturile de praf mineral
  • Fenomenul a continuat si data de 2 aprilie, dar norii josi au izolat praful mineral la altitudini considerabile
  • Un eveniment similar, dar de amplitudine crescuta, este asteptat incepand de vineri seara, cu maxim sambata dimineata

Cercetarile efectuate la Iasi de catre Laboratorul de Optica Atmosferica, Spectroscopie si Laseri (LOASL/ http://spectroscopy.phys.uaic.ro/), Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iasi, Facultatea de Fizica, prezinta urmatoarele.

 

S-au pus in evidenta particule de praf la altitudini cuprinse intre 2 si 5 km avind concentratii estimate la 40 micrograme/metru cub. In perioada investigata, au fost observati de asemenea nori cirus la altitudini de 9-10 km iar alte formatiuni noroase in formare au fost identificate la altitudini de 1.5-2 km. Cerectarile continua pentru monitorizarea gradului de poluare in regiunea Iasului aflat sub incidenta formatiunilor noroase cu intruziuni de particule minerale.

 

 

Cum ne influenteaza sanatatea intruziunile de particule din atmosfera ?

 

In ciuda faptului ca exista un numar redus de publicatii la nivel mondial privind influenta prafului saharian asupra sanatatii, exista totusi o serie de rezultate preliminare care arata cit de importane sunt astfel de cercetari (a se vedea bibliografia alaturata).

Particulelor minerale aflate in suspensie in diferitele straturi atmosferice se pot redepune la nivelul solului sau pot genera nuclee de condensare si aerosoli in atmosfera terestra. Dinamica acestor particule este cu certitudine influentata de temperatura, umiditate, presiune, radiatie solara, regiune geografica, etc. Toti acesti parametri influenteaza deopotriva agresivitatea particulelor minerale asupra mediului inconjurator, fauna, flora, sanatate umana. Studiile preliminare arata importanta acestor fenomene naturale si necesitatea unor cercetari aprofundate care reunesc deopotriva masuratori de laborator dar si campanii de teren. Astfel, o serie de proprietati fizico-chimice precum marimea particulei, starea suprafetei, forma, compozitie chimica, etc pot constitui subiecte de cercetare de maxima importanta din moment ce la nivel mondial sunt inregistrate tot mai numeraoase disfunctii cum ar fi cele ale aparatului respirator sau cardiovascular. In contextul acestor preocupari internationale, Romania dispune de o retea moderna de instalatii de monitorizare la sol a atmosferei terestre care reuneste centre universitare si de cercetare de prestigiu (Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Optoelectronica, Institutul Norvegian Pentru Cercetarea Aerului (Nilu), Universtiatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Institutul National pentru Fizica si inginerie Nucleara, Administratia Nationala de Meteorologie). Reteaua are la baza utilizare unor instalatii de teledetectie active si pasive care au la baza tehnici avansate de optica, spectroscopie si laseri. Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO) cuprinde printre altele instalatii LIDAR care pot investiga atmosfera in timp real pina la altitudini de 15 km. (site RADO http://rado.inoe.ro/site_rado/RO/basic.html 

 

 

Bibliografie. Informatii diverse. 

 

  • http://acm.eionet.europa.eu/docs/ETCACM_TP_2011_4_health_effects_sahara_dust.pdf
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18938653
  • http://www.atmos-chem-phys.net/11/8231/2011/acp-11-8231-2011.pdf
  • http://www.ehjournal.net/content/11/1/11
  • http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0091136

 Alerte din presa nationala si internationala: 

 

 
● ABOUT US
● PROJECTS
● LABORATORY EQUIPMENTS
● MEMBERS
◦  current
◦  former
◦  Visiting researchers
● RESEARCH
◦  Laser Spectroscopy
◦  Atmosphere optics
◦  Plasma Spectroscopy
◦  Polymer Selforganization
● RESULTS
◦  PUBLICATIONS
◦  Conferences
◦  Meetings and Field Campaigns
● Optometry
● CONTACTS
● Site Map